Öğretmenler, yapay zekayla yazılan ödevleri fark edebiliyor mu?

Yapay Zeka ile Yazılan Ödevler Öğretmenlerden Kaçıyor!

Günümüzde artık ChatGPT, Google Gemini, ve Claude Sonnet gibi yapay zeka modelleri hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Günlük hayatta bize yardımcı olan bu modeller, öğrenciler tarafından da sıkça tercih ediliyor. Araştırma yaparken veya ödev hazırlarken yapay zekanın nimetlerinden faydalanılıyor. Hatta bazı öğrenciler, ödevlerini tamamen yapay zekalara yazdırmayı tercih ediyor. Peki, öğretmenler bu yapay zeka ödevlerini tespit edebiliyor mu? İşte merak edilen detaylar…

Öğretmenlerin Yapay Zeka Ödevlerini Yakalayamaması!

University of Reading’in yürüttüğü bir araştırma, öğretmenlerin yapay zeka ile hazırlanmış akademik çalışmaları tespit etmede yetersiz kaldığını ortaya koydu. Araştırmada, yapay zeka tarafından hazırlanan basit ödevler sahte öğrenci profilleri üzerinden öğretmenlere gönderildi. Çalışmanın sonuçlarına göre, bu ödevlerin %94’ü hiçbir şekilde fark edilmedi. Daha sıkı bir değerlendirme yapıldığında bile tespit oranının sadece %6 seviyesinde kaldığı görüldü.

Araştırmanın yazarlarından Peter Scarfe, “Gerçek hayatta yapay zekayı tespit etme başarımızın, bu çalışmada elde edilen sonuçlardan daha düşük olduğunu düşünüyoruz,” şeklinde konuştu.

Araştırmanın en dikkat çekici sonuçlarından biri de yapay zeka ile hazırlanan ödevlerin, öğrencilerin kendi emekleriyle hazırladığı ödevlerden daha yüksek notlar aldığıydı. Araştırmaya göre, yapay zeka destekli ödevler, öğrencilerin kendi özgün ödevlerini %83 oranında geride bıraktı. Üstelik bu ödevlerde herhangi bir düzenleme veya ek yapmadan sadece temel yapay zeka komutları kullanılarak oluşturulmuştu.

Google Pixel Kullanıcılarını Delirtmeye Devam Ediyor!

Son günlerde Google Pixel kullanıcılarını sinir eden bir hata nedeniyle çözüm arayışları devam ediyor. Detaylar için…

Bir diğer önemli sorun ise okulların ve öğretmenlerin yapay zeka destekli akademik sahtekarlıkları tespit etmek için yeterli önlemleri almaması olarak gösteriliyor. Önde gelen yapay zeka tespit araçlarından Turnitin gibi araçlar %91 doğruluk oranıyla oldukça etkili sonuçlar verirken, öğretmenlerin bu araçları kullanmaması durumunda sadece %55 oranında başarı sağlayabildikleri belirlendi.

Siz bu araştırma hakkında ne düşünüyorsunuz? Yapay zeka kullanımının eğitim alanındaki etkilerine karşı hangi önlemlerin alınması gerektiğini düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bizimle paylaşmayı unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir